maanantai 10. kesäkuuta 2013

Opettajaesittely: Rora

Kaavoitusopettajan roolissa teitä piiskaa Aurora "rora" Raiskinen, joka on maailmalla tunnetumpi juhlapukeutumiseen erikoistuneena vaatesuunnittelijana, korsettiliike Belle Modesten toisena perustajana, ja nykyään pyörittää hääskenen kapinnallislinnaketta; Morsius- ja juhlapukujen erikoisliikettä Revelationsia. Auroran designpukuja ja -korsetteja voikin säännöllisesti bongata valtamedioista, musiikkivideoilta, linnan juhlista ja erityisesti kirjailija Sofi Oksasen yllä. Kiinnostuneet voivat seurata tarkemmin varsinaista duuniani vaikkapa täältä.

Nostalgiaa vuodelta 2009

Taustakoulutukseltani olen käsityökulttuuriin perehtynyt vaatetusalan artenomi (AMK), jonka päälle on rykäisty vielä teatteripuvustajan lyhyt oppimäärä ja nyt viimeisimpänä tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto on lopputöitä vaille valmis. Lähihoitajan tutkintokin tuli aikoinaan napattua hanskaan, joten ensiapua on lähellä, jos joku päättää vaikkapa ommella sormeensa tai päättää kehittää itselleen hermoromahduksen. Vaatteiden kanssa on tullut pelattua työelämässä kohta jo parikymmentä vuotta hyvin vaihtelevissa tehtävissä teatteripuvustuksesta urheiluvaatteisiin, keskiajan elävöitykseen, sekä osto-ja myyntityöhön. On sitä aikoinaan tullut kikkailtua larppivaatteidenkin kanssa.

Eleanora of Toledo replika. Kuva Kai Kankaanpää

 Vanajaveden opistolla ja muutamalla muulla yksityiskurssilla olen opettanut vuosien aikana epookkipukujen kaavoitusta ja valmistusta. Suunnittelija ei suinkaan ole kädetön, vaan uskallan väittää tekeväni kansainvälistä huippulaatua töissäni. On sitä sen verran pukuja käyty läpi, että väitteellä on myös vankka pohja. Kaavoitus on se juttu, josta pidän suunnattomasti - se näkyykin sitten jo omassa työssä, ja olen jakanut ammattitaitoani kouluttamalla oppisopimuksella yhden todella kovan alan ammattilaisen, joka jättää aika monen muun varjoonsa.

Scifinörtin unelmacossi - Zhaan Pau Zotoh Farscapesta

Cosplay Bootcampilla tulen nimenomaan opettamaan kaavoituksen saloja. Jos vastaan on tullut puku, joka himottaa, mutta taidot eivät riitä, nostan tässä kohtaa sormeni ylös. Kaikki lähtee onnistuneista ja istuvista kaavoista, sen jälkeen loppu menee huomattavasti helpommin! Kaavoitussaatanaa ei kannata myöskään pelätä, olen kärsivällinen ja rauhallinen opettaja, jonka kunniatehtävä on saada muut ymmärtämään, mitä ollaan tekemässä ja oppivan käyttämään annettua tietoa jatkossakin.

Ikivanha Poison Ivy ja Catwoman. Kuva Qumma
Entäpä sitten cosplay? Aloitin harrastuksen 2004 (tätä aiemmin en oikein edes tiennyt cossaamisesta ja vain pukuilin omaksi huvikseni), ja olen alunperin cossannut pelkästään länsimaisia hahmoja. Nousevan auringon maan lahjat tulivat myöhemmin kuvioon, enkä pääse niistä enää irti. Teen yleensä - ihan jo työkiireidenkin vuoksi - yhden tai kaksi pukua vuodessa, kierrätän niitä useammassa conissa. En juurikaan kisaa, olen enemmänkin se tyyppi, joka istuu suurimman osan kisojen tuomaristossa, kyylää silmä kovana yksityiskohtia, silityksiä, istuvuutta ja työnjälkeä. Tuomaristoissa minut on voinut nähdä alkaen vuodesta 2008. Ajatuksiani cosplaysta ja skenestä löytyy puolestaan täältä.

Arkisempi suunnittelija yliposeeraa ilman cossia. :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti